Wat is het verschil tussen eendendons en ganzendons dekbedden?

Wat is het verschil tussen eendendons en ganzendons dekbedden?

EENDENDONS VERSUS GANZENDONS

Een dekbed met een donsvulling geeft volume en ventilatie wat resulteert in een ‘fluffy‘ en comfortabel dekbed. De invloed van deze eigenschappen stijgen mee met de kwaliteit dons die gebruikt is.

Het is namelijk niet per definitie zo, dat ganzendons beter is dan eendendons. De ontwikkeling van ieder soort dons (leefgebied van de ganzen en eenden) is ook bepalend voor de uiteindelijke kwaliteit. In een kouder klimaat zal de dons meer ontwikkeld zijn dan in een warmer klimaat. Hoe meer donsvlokken er gebruikt zijn t.o.v. donsveren, hoe meer het dons dekbed zal ventileren en comfort zal bieden als het gaat om vochtverwerking en temperatuurregulatie.

De mate van kwaliteit wordt o.a. gedefinieerd aan de hand van de vulkracht (MM-waarde). Toenemende vulkracht geeft aan, dat de kwaliteit beter wordt. Bij toenemende kwaliteit is er steeds minder dons nodig om u warm te houden en het dekbed wordt daarbij ook lichter. De weving van de tijk (NM-waarde) heeft ook een aandeel in de kwaliteit. Een hogere NM-waarde maakt de tijk soepeler. Een lagere NM-waarde resulteert in een stuggere tijk.

Ganzendons heeft grotere donsvlokken wat zorgt voor meer volume en ventilatie. Hierdoor is de warmteopbouw wel wat langzamer, maar houdt het de lichaamstemperatuur beter op peil. Eendendons heeft kleinere donsvlokken wat resulteert in minder volume en mindere mate van ventilatie. Hierdoor is de warmteopbouw juist wat sneller en blijft de warmte meer onder het dekbed waardoor het dus ook warmer aanvoelt onder een dekbed met eendendons. Dan zijn er nog diverse soorten ganzendons zoals Mazurische, Poolse en Siberische dons. Deze gans soorten leven in koudere gebieden waardoor deze dons nog groter is en daarmee nog lichtere en warmere dekbedden geeft.

Timalux Gold - Zomer dekbed van 100% ganzendons

Samenvattend wordt de kwaliteit van een dons dekbed bepaald door het percentage dons, de MM-waarde en de NM-waarde. Maar uw persoonlijke slaapbehoefte speelt natuurlijk ook een rol in de keuze tussen eendendons of ganzendons. Heeft u het snel koud zonder nachtelijk transpireren dan is eendendons bij uitstek een goede keuze. Heeft u het wat sneller warm in bed, maar wilt u wel genieten van een dons dekbed dan is ganzendons een uitstekende keuze. Alle dons dekbedden in het assortiment van Timalux hebben de keurmerken Nomite® en Ökotex® en zijn daarmee anti-allergisch en vrij van schadelijke stoffen.

Nomite

Benieuwd welk dons dekbed het beste past bij u? Kijk op onze webshop voor ons zeer betaalbare assortiment eendendons en ganzendons dekbedden.

Vragen? Onze dons dekbedden specialist helpt u graag via de live chat of via 0314 - 763 458.

Timalux

 www.timalux.com

Timalux is al meer dan 10 jaar hét adres voor uw 4 seizoenen dekbedenkel dekbed of zomerdekbed. Ook voor een passend dekbedovertrekhoofdkussen of hoeslaken kunt u in onze overzichtelijke webshop terecht. Gratis verzending vanaf €39,95 en direct advies via onze live chat!

 

Terug naar blog