Wat is dons?

Dons is het kleinste veertje onder het stugge verendek bij een water vogel. Bij een eend of een gans bevinden de dons vlokken zich voornamelijk bij het borst gedeelte. De vogel gebruikt dit gedeelte om warm te blijven op het water en om de eieren uit te broeden. Donsvlokjes ziet eruit als een sneeuwvlok en hebben geen pen. Dit maakt een dons vlok zeer zacht en hoe groter het percentage donsvlok in een dekbed des te soepeler het valt en zachter het aanvoelt. 

 

 Een donsvlok weegt ongeveer 0.0002 gram wat betekent dat in een kilo ca 1.000.000 donsvlokjes gaan. De 3D structuur van dons zorgt ervoor dat het veel verwarmde lucht kan vasthouden en dus een perfect isolerende waarde heeft. Omdat dons zo licht en open is geeft het warmte ook snel af waardoor een dons gevuld dekbed of hoofdkussen nooit broeierig aanvoelt en altijd een fijn en droog slaap klimaat heeft. 

Wat is een donsveer?

Een dons veer is de grotere veer die de op de dons ligt. De structuur van de dons veer is wat groffer en geeft in een dekbed of kussen wat meer stevigheid. Een dons veer heeft wel een kleine pen waardoor het belangrijk is dat de tijk van een dons gevuld dekbed of kussen absoluut dons dicht is. Des te hoger percentage veren in een dons dekbed des te meer het een krakend geluid geeft en tevens houdt het minder warmte vast als het percentage hoger dan 10% is. 

Eendendons of ganzendons?

Kortweg kan gesteld worden dat hoe duurder het dons dekbed of hoofdkussen hoe beter de dons is die gebruikt is, mits de vulkracht én de NM warade van tijk er duidelijk bij staat.De duurste dons is ganzendons met een hoge MM waarde. De structuur van deze dons, mits van een volgroeide gans uit een koud leefgebied, heeft het meeste isolerende en drogende werking waardoor de hoogste kwaliteit dekbedden gemaakt kunnen worden. Wel is erg belangrijk dat de dons niet van levende pluk is en van volgroeide dieren afkomstig is. Tevens is van belang waar de dons vandaag komt. Ganzendons uit bijvoorbeeld de Mazure in Polen is één van de mooiste dons ter wereld.

Eendendons is een goed alternatief. De dons vlokken zijn wat kleiner en van wat mindere kwaliteit, maar met zeker zeer goede isolerende werking en zorgt tevens voor een fijn en droog slaap klimaat. Een dekbed met eendendons is erg geschikt voor mensen die het snel warm hebben daar het wat minder lucht vast kan houden dat verwarmd kan worden. 

 

Bekijk hier onze Eendendons dekbedden

Bekijk hier onze Ganzendons dekbedden

Wat zegt het dons percentage?

Deze cijfers geven aan hoeveel dons vlok en hoeveel donsveren het dekbed bevat. Des te hoger het aandeel dons vlok des te meer volume het dekbed heeft. Tevens is het comfortabeler en valt het soepeler om het lichaam. 

  •  100% Ganzendons betekent bijvoorbeeld dat de vulling geen veren bevat en enkel uit dons vlok bestaat
  • 90% Ganzendons betekent dat er 10% ganzen veren zijn toegevoegd aan de dons vulling
  • 65% Dons Betekent dat er 35% veren zijn toegevoegd. 

Staat er niet specifiek vermeldt dat het ganzendons is dan mag aangenomen worden dat het eendendons betreft. 

Optimale ventilatie

Gemiddeld verliest een mens zo'n 0,3 liter vocht per nacht. Dit vocht moet door de tijk en de vulling van het dekbed worden opgenomen en afgegeven aan de slaapomgeving. Dons is perfect in staat om transpiratie vocht en verdampingswarmte op te nemen en af te geven. Dons kan tot 14x beter een droog slaapklimaat behouden dan een gemiddeld andere vulling. Uw lichaamstemperatuur blijft constant en er heerst altijd een fijn en droog slaapklimaat in het dekbed waardoor doorslapen bevordert wordt.

 

Dons en veerkracht

Dons heeft een zeer hoge veerkracht. Hoe hoger de kwaliteit hoe hoger de veerkracht. Als je het samen knijpt en weer loslaat heeft het zeer snel weer zijn oorspronkelijke vorm en doet dat steeds weer. Daarom gaat een goed dons gevuld dekbed ook zo lang mee en verliest het zijn ultieme werking niet. Deze veerkracht wordt ook getest in de vorm van 'Vulkracht'. Deze varieert van 70 MM ( minimale kwaliteit ) tot 220 MM ( Superieure kwaliteit )

 

Anti-allergisch Dons

Dons van hoge kwaliteit is van nature anti allergisch daar er door het droge klimaat geen leef omgeving voor allergenen biedt. De dons tijk moet tevens zo dicht geweven zijn dat bijvoorbeeld de huisstofmijt niet binnen kan dringen. Het Nomite® keurmerk test hierop en geeft het keurmerk af als de tijk voldoet aan de eisen voor anti-allergische dekbedden. Alle Timalux dons dekbedden zijn voorzien van het Nomite® keurmerk. 

 

Bekijk hier ons gehele dons dekbedden collectie 

Dekbedden en hoofdkussens gevuld met Ganzendons en Eendendons

 

 

 

 Timalux heeft al meer dan 10 jaar alles in huis op het gebied van bedden goed en is aangesloten bij het Webshop Keurmerk. Bekijk ook ons ruime aanbod aan enkele en 4 seizoenen dekbedden!  Vragen of wil je graag advies? Stel uw vragen via de Live Chat, mail ons op info@timalux.nl of bel ons op 0314-763458