Wat is het oeko-tex® keurmerk?

Wat betekent het nou eigenlijk als een dekbed, dekbedovertrekken het oeko-tex® keurmerk heeft?

Waar vind ik het oeko-tex® label?

U heeft het label ongetwijfeld wel eens gezien. Maar waar staat het nou eigenlijk voor? In dit blog vindt u alle informatie rondom het label.

Waarschijnlijk zit het label zelfs in het t-shirt of de trui die u nu aan hebt. Dit label is in vrijwel alle producten te vinden die van stof zijn gemaakt, oftewel textiel.

Oeko-tex® standaard 100 is een keurmerk voor textiel producten.

Wat betekent het oeko-tex® label?

Oeko-tex®  is opgericht in 1992 in Duitsland. Oeko (Öko) staat voor eco oftewel milieuvriendelijk en de tex staat voor het feit dat het bedoelt is om textiel te testen.

Oeko-tex® standaard 100 is een test- en certificeringssysteem voor textiel producten. Het label richt zich tot de schadelijke stoffen die worden gebruikt tijdens het maken van textiel. De standaard houdt zich bezig met het beperken van deze stoffen voordat een product bij de consument aankomt.

Het label is dus gericht op gezondheidsaspecten. Ook staat oeko-tex® voor de ecologische demensie van duurzaamheid. Een product kan het keurmerk krijgen nadat het is getest op de aanwezigheid van stoffen die schadelijk kunnen zijn voor milieu en gezondheid. Indien deze niet aanwezig worden gevonden krijgt het product dit keurmerk.

Timalux en haar producten

De eisen om dit keurmerk te kunnen krijgen zijn streng en worden ook streng gecontroleerd. Zo let de organisatie bij het keuren van fabrieken niet alleen op of er met schadelijke stoffen gewerkt wordt, maar wordt er ook gecontroleerd of er hygienisch wordt gewerkt. De werkplek wordt nauw geinspecteerd en er wordt gekeken naar de werkomstandigheden van de medewerkers.

Vrijwel alle producten die Timalux aanbiedt beschikken over het oeko-tex® label. Hiermee zijn deze dekbedden, dekbedovertrekken, hoeslakens en hoofdkussenOekotex Logos dus bewezen vrij van schadelijke en giftige stoffen en veilig om te gebruiken in het dagelijks leven. 

 

 

Timalux
www.timalux.nl