Wat betekent het nou eigenlijk als een dekbed of dekbedovertrek het Ökotex® keurmerk heeft?

Waar vind ik het Ökotex® label?

Je hebt het label ongetwijfeld wel eens gezien. Maar waar staat het nou eigenlijk voor? Op deze pagina vind je alle informatie rondom het label.

Waarschijnlijk zit het label zelfs in het t-shirt of de trui die je nu aan hebt. Dit label is in vrijwel alle producten te vinden die van stof zijn gemaakt, met andere woorden textiel. Ökotex® standaard 100 is een keurmerk voor textiel producten.

Wat betekent het Ökotex® label?

Ökotex® is opgericht in 1992 in Duitsland. Het stukje 'Öko' staat voor eco, anders gezegd milieuvriendelijk en het stukje 'tex' staat voor het feit dat het is bedoeld om textiel te testen.

Ökotex® standaard 100 is een test- en certificeringssysteem voor textiel producten. Het label richt zich tot de schadelijke stoffen die worden gebruikt tijdens het maken van textiel. De standaard houdt zich bezig met het beperken van deze stoffen voordat een product bij de consument aankomt.

Het label is dus gericht op gezondheidsaspecten. Ook staat Ökotex® voor de ecologische strekking van duurzaamheid. Een product kan het keurmerk krijgen nadat het is getest op de aanwezigheid van stoffen die schadelijk kunnen zijn voor milieu en gezondheid. Indien deze niet aanwezig worden gevonden, krijgt het product dit keurmerk.

De eisen om dit keurmerk te kunnen krijgen zijn streng en worden uiteraard ook gecontroleerd. De organisatie let bij het keuren op of fabrieken met schadelijke stoffen werken. Daarnaast wordt er ook controle gedaan of er hygiënisch wordt gewerkt. De werkplek wordt nauw geïnspecteerd en er wordt gekeken naar de werkomstandigheden van de medewerkers.

Vrijwel alle producten die Timalux aanbiedt beschikken over het Ökotex® label. Hiermee zijn deze dekbedden, dekbedovertrekken, hoeslakens en hoofdkussens dus bewezen vrij van schadelijke en giftige stoffen en veilig te gebruiken in het dagelijks leven.

Timalux