Welke warmteklasse dekbed heb ik nodig?

Welke warmteklasse dekbed heb ik nodig?

In principe is het warmteklasse-systeem ontwikkeld om aan te geven hoeveel warmte een dekbed vasthoudt en hoe warm een dekbed dus is. De verdeling is als volgt:

Warmteklassen:

  • Klasse 1: Dekbedden met hoge warmte-isolatie voor mensen die het snel koud hebben en/of voor gebruik in koude slaapkamers.
  • Klasse 2: Gemiddelde warmte-isolatie, geschikt voor een groot gedeelte van het jaar, afhankelijk van het klimaat in de slaapkamer en persoonlijke voorkeur.
  • Klasse 3: Voor mensen die het snel warm hebben en/of voor gebruik in verwarmde kamers. Lage warmte-isolatie. 
  • Klasse 4: Zomerdekbedden met zeer lage warmte-isolatie die zelfs in warme nachten optimaal slaapcomfort bieden dus laag vul gewicht.
  • Klasse 1/m 4: (hele jaar bruikbaar) Geldt voor 4-seizoenen dekbedden die uit twee delen bestaan. Zo kan er gewisseld worden tussen het zomer en herfst dekbed of gebruikt u ze samen als warm winter dekbed. 

Echter plaatsen wij hier een belangrijke kanttekening bij: de warmteklasse zou niet leidend moeten zijn bij de keuze van je dekbed! De soort vulling die gebruikt is Bijvoorbeeld wol, dons of synthetische vulling )bepaalt uiteindelijk hoe warm het dekbed ervaren wordt en dan speelt er ook nog het feit dat ieder lichaam anders werkt en dat de een het dus veel sneller warm of koud heeft dan de ander waardoor een dekbed met klasse 1 door de ene persoon als zeer warm ervaren wordt terwijl de ander het te koud heeft onder dit dekbed. 

 

 

Tegenwoordig zijn bijna alle dekbedden in een 4 seizoenen variant verkrijgbaar. Dit houdt in dat u in feite 2 dekbedden krijgt, een dun gevuld zomer dekbed en een dikker gevuld herfst of lente dekbed. Deze dekbedden zijn voorzien van knopen, drukknopen of linten zodat ze aan elkaar gemaakt kunnen worden en zo heeft u een warm dekbed voor in de winter. Het kan ook zijn dat het herfst deel warm genoeg is in de winter, dan bergt u het zomer dekbed op en gebruikt u alleen dit deel. Het voordeel is dus dat u altijd verschillende optie's heeft en letterlijk voor het hele jaar, in ieder seizoen, een geschikt dekbed hebt. Vandaar dat 4 seizoenen dekbedden altijd warmte klasse 1 t/m 4 hebben omdat de delen apart en samen gebruikt kunnen worden. Timalux raadt dus zeker aan een 4 seizoenen dekbed te overwegen bij aanschaf van een nieuw dekbed. Een enkel dekbed is natuurlijk ook een optie, maar deze is waarschijnlijk in de zomer iig te warm en is een extra zomer dekbed wellicht nodig. 

Bekijk hier al onze 4 seizoenen dekbedden
Bekijk hier al onze Enkele dekbedden

 

Wil je uitgebreid advies? Stel je vraag in onze live-chat (rechter onder in beeld) of mail naar info@timalux.nl

 

 

Timalux is een beddengoed webshop met meer dan 10 jaar ervaring online.

Timalux heeft het Webshop Keurmerk en is daarmee een betrouwbaar adres voor al uw beddengoed. Het aanbod varieert van 4 seizoenen dekbedden, enkele dekbedden en hoofdkussen tot hoeslakens en dekbedovertrekken van allerlei merken en voor ieder budget. 

Terug naar blog