Wat is vulkracht?

De vul kracht van dons geeft in feite de kwaliteit ervan aan en is bepalend als het gaat om het vermogen om bij een laag gewicht optimale isolatie en ventilatie te bieden. Hoe hoger dit getal, des te comfortabeler het dekbed is. Tevens geeft een hoge vul kracht een dons dekbed ook veel volume. 

Let op: vulkracht is dus niet hetzelfde als vul gewicht. Het vul gewicht is letterlijk hoeveel gram dons er in het dons dekbed zit. 

De vul kracht van dons wordt meestal in millimeter (mm) aangegeven. In een laboratorium wordt de test uitgevoerd door de dons onder een cilinder te doen en deze d.m.v. druk samen te persen en de druk weer te verwijderen. Dit wordt een vast aantal keren gedaan en de terug verende werking de de dons dan nog heeft wordt gemeten en aangegeven in millimeter. Hoe hoger dit getal, hoe hoger de vul kracht des te hoger de kwaliteit. 

Er wordt vaak gesproken over 'goede dons', maar wanneer heeft u nu écht goede dons in uw dekbed?

  •  Dons met een vulkracht van circa 140 tot 150MM wordt gekwalificeerd als "Goed".
  • Dons met een vulkracht van 150 tot 190MM wordt gekwalificeerd als "Zeer goed".
  • Dons met een vul kracht van 190 tot 200MM en hoger wordt gekwalificeerd als “Superieur”.

Niet alle fabrikanten testen de dons wat de vul kracht betreft. Al onze Timalux dons dekbedden zijn wel getest!

Zo hebben bijvoorbeeld ons Bronze Eendendons en het  Silver dekbed hebben een vul kracht van 180 MM en 185 mm. Ons 100% Ganzendons dekbed Timalux Gold heeft zelfs een vul kracht van 200 MM en is daarmee een dons dekbed uit de top klasse. Het Timalux Majestic dekbed is ons meest luxe dons dekbed met een 100% Mazurische ganzen dons van 210 MM!

Bekijk hier alle Timalux Dons dekbedden en hoofdkussens