Wat is een tijk?

De tijk is het stoffen omhulsel om de dekbedvulling, bij dons ook wel dons batist genoemd. 

Er zijn diverse manier waarop een dekbed tijk gestikt kan worden:

Het cassette-dekbed.

Dit is de meest voorkomende manier van stikken. De tijk is gestikt in vlakken, maar met openstaande tussen schotjes, de zogenaamde 'Innensteg'. Door de vakken kan de dons niet verschuiven maar doordat er een klein stukje open is wordt de isolerende en vocht afvoerende werking verhoogd.

 

 

6x4 cassette tijk  Innensteg

Op het eerste plaatje ziet u een voorbeeld van een 6x4 casette, en op het tweede plaatje een voorbeeld van een innensteg. 

Het carrée-dekbed

Deze manier van stikken is het makkelijkst, de tijd is verdeeld in vakken en deze zijn geheel dicht gestikt. De dons kan zich hierdoor wat minder ontplooien en houdt dus wat minder warmte vast. Dit maakt het geschikt als bijvoorbeeld zomer dekbed of voor mensen die het snel warm hebben. Bij een 4 seizoenen dekbed ziet u vaak dat het dikste deel cassette is gestikt en het dunst in Carree, zo heeft u in alle seizoenen de meest optimale temperatuur regulatie.

 

 

 

Carree dekbed   Carree dekbed

 

Een 8 x 10 carrée doorgestikt dekbed

8x10 doorgestikt carree dekbed

 

De kwaliteit van de Tijk

Voor het maken van de tijk van een donzen dekbed wordt veelal katoen gebruikt. Katoen is een sterke stof, huidvriendelijk en verwerkt vocht snel, de ideale aanvulling op de kwaliteiten van een dons vulling. Katoen in een klassieke weefstructuur is dons dicht, waar katoen in bijvoorbeeld een satijn binding niet sterk genoeg is en daarmee niet dons dicht. De katoenen tijk moet wel van zeer hoge kwaliteit zijn, zoals percal of mako katoen. Deze weef technieken zorgen voor een luxer en comfortabeler gevoel. 

 Tijk Donzen dekbed

Bij een dekbed vulling van 100% dons heeft u geen veertjes met pen. De tijk van dit dekbed mag nog lichter en soepeler zijn, samen zorgt dit voor het ultieme slaapcomfort. De tijk van een dons gevuld dekbed mag niet te dik zijn daar de dons in elkaar gedrukt kan worden. De dons kan dan niet tot optimale ontplooiing komen.

Het gewicht van de tijk wordt aangeduid in NM, Nummer Metrisch en hier geldt hoe hoger het getal hoe zwaarder en kostbaarder de tijk is. NM 100 betekent dat er 100 meter garen in 1 gram is verwerkt. Bij NM 200 is 1 gram draad 200 meter lang.