Soorten Vulling dekbedden, kussens en – Timalux

Gratis verzending
vanaf €39,95

Ruim 10 jaar expert
in bedtextiel

Op werkdagen voor 16:00
besteld is morgen in huis

Uitstekende
prijs-kwaliteitverhouding

3 jaar garantie op alle
dekbedden en kussens

Winkelwagen

Soorten dekbed vulling, welke past bij jou?

Verschillende soorten dekbed vulling

Het soort vulling dat je prettig vindt is heel persoonlijk. De één houdt van zacht en soepel en de ander heeft liever een wat steviger dekbed of hoofdkussen. Hieronder geven we een overzicht van de verschillende soorten vulling, onderverdeeld in natuurlijke en synthetische vullingen.

Natuurlijke vulling

Katoen vulling
Katoen is een grondstof van plantaardige afkomst oftewel een natuurproduct, gewonnen van de katoenplant. Deze vezel wordt al duizenden jaren geplukt om lichtgewicht, zacht en luchtdoorlatend textiel van te maken. Katoen is huidvriendelijk, vocht regulerend en sterk. Als vulling is katoen geschikt voor mensen die het snel warm hebben en een wat stevig dekbed prettig vinden. Een katoen gevuld dekbed is goed wasbaar, de droogtijd is wel wat langer. 

Bekijk hier de dekbedden met een katoen vulling

 

Wol vulling
Wol is er in vele soorten. Bij Timalux heb je de keuze uit 3 soorten wol; Texelse wol, wasbare wol en kamelenhaar.

Texels Schapenwol dekbedden

Wol is een natuurproduct gewonnen door het scheren van de vacht van een schaap. Zuiver scheerwol is afkomstig van een gezond schaap, enkel deze wol mag het Wolmerk dragen. Texelse wol komt van het Texelaar schaap dat leeft in het Waddenzee klimaat, waardoor de isolatie en ventilatie van deze wol optimaal zijn. Wol als vulling is veerkrachtig, isolerend, ventilerend en duurzaam. Een wol gevuld dekbed wordt door velen als prettig ervaren. Het is redelijk stevig en valt fijn om je heen. Door de natuurlijke ‘krul’ vorm van de wol vezel houdt het op een prettige manier lichaamswarmte vast zonder broeierig aan te voelen. Een standaard wol gevuld dekbed is niet wasbaar maar wel chemisch reinigbaar. Daarom wordt aangeraden het regelmatig te laten luchten. Doordat wol van nature lanoline (wolvet) bevat neemt het nauwelijks vuil op. Er zijn tegenwoordig ook dekbedden met wasbare wol verkrijgbaar.

Wasbare wol dekbedden

Deze vulling bestaat uit zuiver scheerwol dat behandeld is met een ' finish' laagje. Daardoor kan huisstofmijt zich niet meer nestelen en dat maakt deze wasbare wol vulling anti allergisch. Tevens zorgt het laagje ervoor dat de wol wasbaar is, het kan door de behandeling niet meer vervormen of krimpen. Deze wol vulling is dus geschikt voor mensen met allergieën en luchtweg-problemen. 

Kameelhaar dekbedden

De structuur en eigenschappen van kamelen wol zijn optimaal voor het hele jaar. Een kameel leeft voornamelijk in de woestijn. Hier kan het overdag enorm heet zijn, maar ook flink vriezen gedurende de nacht. De kameel moet dus beschermd zijn tegen hitte en kou. De lichte vezels van kamelenhaar hebben zeer goede isolerende eigenschappen en zorgen voor een goede vochtregulatie. Een kamelenhaar dekbed is daardoor niet alleen geschikt voor de winter, maar juist ook prettig in de zomermaanden. Bovendien is het dekbed erg zacht en soepel.

Bekijk hier de dekbedden met wol vulling 

 

Zijde
Zijde wordt o.a. geproduceerd door de Zijde Rups. Deze rups maakt de cocon van 1 lange draad om hier vervolgens mot in te worden. Door het met de hand opzoeken van het begin van het zijde draadje en deze vervolgens op een spoel uit te rafelen, ontstaat een lange, sterke draad waarmee mooie gladde stof gemaakt kan worden. Zijde als vulling is sterk, elastisch en kan veel vocht opnemen. Zijde wordt daarom gebruikt in ons zomer dekbed en is geschikt voor iedereen die in de zomernachten niet veel nodig heeft, maar wel een dekbed wil gebruiken.

Bekijk hier ons zijde zomerdekbed

 

Dons vulling
Dons bestaat uit de kern waar bij vogels de uiteindelijke veren uit voortkomen. Dons is zeer zacht en licht en hebben uitstekende thermische eigenschappen. Door de hoge veerkracht is er weinig vulling nodig om het juiste volume te bereiken. Tussen dons blijft veel lucht zitten waardoor het veel warmte vast houdt, maar toch licht aanvoelt. Dons als vulling is zeer luchtig, licht en ademend.

Een dons gevuld dekbed is zeer geschikt voor mensen die het gemiddeld snel warm hebben en veel transpireren en een licht dekbed willen dat wel voldoende warmte vasthoudt. Het verschil tussen gans en eenden dons is dat de vlok van de ganzen dons groter is en daardoor de eigenschappen van deze dons nog beter merkbaar zijn.

 

Bekijk hier onze dons dekbedden

 

Bamboe vulling
Bamboo is een natuurlijke vezel die voornamelijk als dekbedvulling in zomer dekbedden gebruikt wordt. Het is een sterke vezel die op een duurzame manier verkregen wordt. Bamboo heeft een zeer goed vocht regulerend vermogen en is goed ademend. Het voelt koel aan en is zeer licht in gewicht. Bamboo is geen leefomgeving voor de huisstofmijt vanwege het droge klimaat en is daardoor anti allergisch. 

Bekijk hier ons bamboe zomerdekbed

 

Tencel (treecell, lyocell)
Deze bijzondere vulling wordt d.m.v. een uniek proces gewonnen. De grondstof is houtpulp gewonnen van de Eucalyptus boom, een natuurlijke vezel dus. Deze vezel wordt dmv een chemisch proces met biologisch afbreekbare middelen omgezet tot een kunstmatige vezel die net zo zacht is als zijde en zo sterk al polyester. Deze vulling kan veel vocht opnemen, ademend zeer goed en voelt soepel aan. Tencel is gepatenteerd en dit is de gepatenteerde merknaam, de vezel heet Lyocell. Deze vezel wordt door de Oostenrijkse firma Lenzing op de markt gebracht.

Bekijk hier onze lyocell producten

timalux

Synthetische vulling

Vezels die gemaakt worden met een kunstmatige grondstof als basis worden synthetische vezels genoemd. Er worden constant nieuwe vezels ontwikkeld met andere eigenschappen. Synthetische vezels zijn beter bestand tegen slijtage en hebben een groot gebruik gemak door verschillende eigenschappen.

Synthetische vulling is anti-bacterieel en anti-allergisch.

Polyester (holle) vezel

Voor textiele toepassingen wordt thermoplastische polyester gebruikt. De korrels van dit materiaal worden in een spinmachine gesmolten en gevormd tot filamenten. Dit filament garen kan men gebruiken om te weven, breien enz. Ook kunnen de filamenten tot vezels gehakt en dan bijvoorbeeld (evt. vermengd met katoen) en als dekbed vulling gebruikt worden . De vezels zijn ongeveer 5mm lang. Polyester is zacht, licht en duurzaam. Polyester vulling wordt aanbevolen bij huisstofmijt allergie en luchtweg aandoeningen. De standaard polyester vezel houdt gemiddeld warmte vast. Deze vulling is goed wasbaar en droogt snel. Synthetisch gevulde dekbedden zijn anti allergisch daar ze geen leefomgeving voor bijvoorbeeld de huisstofmijt bieden.

Bekijk hier onze dekbedden met synthetische vulling

 

Polyester Micro Vezel
Idem als Polyester Vezel, maar met een dikte van minder dan 1 denier ( draaddikte). Hierdoor is de vezel lichter en luchtiger dan de standaard polyester textiel vezel. Het houdt tevens gemiddeld warmte vast, maar valt prettiger om je heen. Deze vulling is goed wasbaar en droogt zeer snel.

(Gesiliconisseerde) Polyester Holle Vezel
Idem als Polyester Vezel, maar zoals het woord als aangeeft is deze vezel hol en dus lichter. Door deze vezel te voorzien van een siliconen laagje wordt deze water afstotend en kan gewassen worden op hogere temperaturen zonder te vervormen. Polyester holle vezel voelt comfortabel en valt prettig om je heen. Deze vulling is zeer goed wasbaar tot 90 graden en droogt snel.

Trevira Micro Vezel
Dit is een synthetische 3-D vezel, gewonnen middels een speciaal proces waardoor een vulling ontstaat die nog prettiger en luxer aanvoelt, maar met alle standaard voordelen van synthetische vulling. Deze vulling is geschikt voor mensen die het gemiddeld warm hebben en het prettig vinden dat het dekbed heerlijk luchtig om je heen valt. Deze vulling is goed wasbaar tot 60 graden.

Micro Gel Trivera Fibelle
Deze nieuw ontwikkelde vezel is dmv een speciale machine korter gemaakt dan de gemiddelde vezel. Deze Trevira Fibelle vezel is gemiddeld 1 tot 2 mm lang ipv de gebruikelijk 5 mm. Doordat de vezel korter is wordt de dekbedvulling veel luchtiger en lichter en krijgt de eigenschappen van dons, maar dan wat voller in volume. Deze vulling is geschikt voor mensen die het snel koud hebben en een licht dekbed zoeken. De Isolerende en ademende werking van deze vulling is optimaal. Het is wasbaar tot 60 graden en droogt zeer snel.

Polyester Bolletjes
Polyester vezel vervormd tot bolletjes waardoor het veerkrachtiger wordt en goed voldoet als kussen vullen.

Thinsulate
Thinsulate is een speciale vezel, op de markt gebracht door het bedrijf 3M. Deze synthetische vezel is sterk en extreem licht. Tevens heeft Thinsulate als eigenschap dat het zeer goed vocht transporteert waardoor de lichaamstemperatuur op peil wordt gehouden en het nooit broeierig warm wordt onder dit dekbed. Met een zeer licht gewicht houdt het voldoende warmte vast in een 4 seizoenen uitvoering en als zomer dekbed voert het transpiratie vocht en lichaamswarmte snel af.

Isocraft ®
Deze gepatenteerde vulling is een sterke polyester vulling met een siliconen laagje waardoor het licht en soepel aanvoelt. Het is makkelijk wasbaar en vervormt niet waardoor het ook altijd goed verdeeld blijft in het dekbed. Het is duurzaam en anti allergisch en heeft een open structuur waardoor de isolatie en ventilatie optimaal is. 

3D Polarsoft ®
2 verschillende laagje zorgen ervoor dat deze vezel een natuurlijke 'kroesing' heeft waardoor het veerkrachtiger aanvoelt en nog betere isolatie waarde heeft. en deze langdurig behoudt, Het is erg licht en te vergelijken met een dons dekbed vulling. Behandeld met TripleGueard ® krijgt deze vulling een blijvende bescherming tegen allergenen en schimmels. 

Dream Pearls
Luxe bolletjes vulling voor in kussens. Zacht, luchtig en geven goede ondersteuning aan nek en rug wervels.

 

 

 


Neem contact op met
de klantenservice


Live Chat beschikbaarheid:
Maandag 09:00 - 17:00
Dinsdag 09:00 - 17:00
Woensdag 09:00 - 17:00
Donderdag 09:00 - 17:00
Vrijdag 09:00 - 17:00

Sale

Unavailable

Sold Out