Soorten dekbed vulling, welke past bij u?

Het soort vulling in een dekbed dat u prettig vindt is heel persoonlijk. De één houdt van zacht en soepel en de ander heeft liever een wat steviger dekbed of hoofdkussen. Hieronder geven we een overzicht van de verschillende soorten vullingen, onderverdeeld in natuurlijke en synthetische vullingen.

Natuurlijke dekbed vullingen

Katoen vulling

Katoen is een grondstof van plantaardige afkomst oftewel een natuurproduct, gewonnen van de katoenplant. Deze vezel wordt al duizenden jaren geplukt om lichtgewicht, zacht en luchtdoorlatend textiel van te maken. Katoen is huidvriendelijk, vocht regulerend en sterk. Als vulling is katoen geschikt voor mensen die het snel warm hebben en classic cotton comfort dekbedeen wat stevig dekbed prettig vinden. Een katoen gevuld dekbed is goed wasbaar, de droogtijd is wel wat langer. Timalux heeft katoen gevulde 4 seizoenen, zomer en enkele dekbedden van eigen merk,  Classic Wash Cotton Comfort en Frankenstolz wash cotton.

Bekijk hier alle dekbedden met een katoen vulling

Wol vulling

Wol is er in vele soorten. Bij Timalux heeft u de keuze uit 4 soorten wol; Texelse wol, wasbare wol, kamelenhaar en Merino wol.

Texels Schapenwol dekbedden

Wol is een natuurproduct gewonnen door het scheren van de vacht van een schaap. Zuiver scheerwol is afkomstig van een gezond schaap, enkel deze wol mag het Wolmerk dragen. Texelse wol komt van het Texelaar schaap dat leeft in het Waddenzee klimaat, waardoor de isolatie en ventilatie van deze wol optimaal zijn. Wol als vulling is veerkrachtig, isolerend, ventilerend en duurzaam. Een wol gevuld dekbed wordt door velen als prettig ervaren. Het is redelijk stevig en valt fijn om je heen. Door de natuurlijke ‘krul’ vorm van de wol vezel houdt het op een prettige manier lichaamswarmte vast zonder broeierig aan te voelen. Een standaard wol gevuld dekbed is niet wasbaar maar wel chemisch reinigbaar. Daarom wordt aangeraden het regelmatig te laten luchten. Doordat wol van nature lanoline (wolvet) bevat neemt het nauwelijks vuil op.

Bekijk hier de dekbedden met een Texelse schapenwol vulling

Wasbare wol dekbedden

Deze vulling bestaat uit zuiver scheerwol dat behandeld is met een ' finish' laagje. Daardoor kan huisstofmijt zich niet meer nestelen en dat maakt deze wasbare wol vulling anti allergisch. Tevens zorgt het laagje ervoor dat de wol wasbaar is, het kan door de behandeling niet meer vervormen of krimpen. Deze wol vulling is dus geschikt voor mensen met allergieën en luchtweg-problemen. Een nadeel van wasbare wol is dat het lang duurt voordat de wol droog is. Dekbedden met een wasbare wol vulling zijn bijvoorbeeld de Sleeptime Wool Touch of de Polydaun Pura.

Kameelhaar wol dekbedden

De structuur en eigenschappen van kamelen wol zijn optimaal voor het hele jaar. Een kameel leeft voornamelijk in de woestijn. Hier kan het overdag enorm heet zijn, maar ook flink vriezen gedurende de nacht. De kameel moet dus beschermd zijn tegen hitte en kou. De lichte vezels van kamelenhaar hebben zeer goede isolerende eigenschappen en zorgen voor een goede vochtregulatie. Een kamelenhaar dekbed is daardoor niet alleen geschikt voor de winter, maar juist ook prettig in de zomermaanden. Bovendien is het dekbed erg zacht en soepel.

Bekijk hier alle dekbedden met kameelhaar vulling 

Merino Wol dekbedden

Deze bijzondere wol soort is afkomstig van het Merino schaap. Het heeft als eigenschappen dat het zachter en lichter is dan andere wol soorten en door de fijne structuur kriebelt het niet. In een dekbed is zorgt Merino wol voor een licht dekbed dat zeer ademend en ventilerend is. Het is een prettige vulling voor mensen die het snel warm hebben en/of last hebben van transpireren. Onze Timalux Merino wol dekbedden zijn wasbaar tot 30º en zijn anti allergisch. Deze dekbedden zijn verkrijgbaar in een 4 seizoenen, zomerdekbed en enkele variant.

Bekijk hier de Timalux dekbedden met Merino wol vulling

Kapok

Kapok is de lichtste temperatuur regulerende natuurvezel op de wereld. Kapok is afkomstig van de kapokboom. Deze groei in Zuid-Amerika en West-Afrika en kan wel 75 meter hoog kan worden. De vezels van de kapokboom zijn 10 tot 35mm lang. De vezels die in het bedtextiel verwerkt worden, krijgen geen verdere nabehandeling met bijv. chemische stoffen. Het is dus volledig natuurlijk!

Kapok heeft een aantal prettige eigenschappen:

  • Kapok absorbeert warmte, wat zorgt voor een prettig slaapklimaat
  • De vezels bestaan voor 80% uit lucht, waardoor het zeer licht aanvoelt
  • Het is 100% natuurlijk
  • Kapok werkt goed tegen nachtelijk transpireren

De Duitse dekbedden van Schlafmond hebben kapok in de vulling verwerkt en zijn uitermate geschikt bij transpiratie.

Zijde

Zijde wordt o.a. geproduceerd door de Zijde Rups. Deze rups maakt de cocon van 1 lange draad om hier vervolgens mot in te worden. Door het met de hand opzoeken van het begin van het zijde draadje en deze vervolgens op een spoel uit te rafelen, ontstaat een lange, sterke draad waarmee mooie gladde stof gemaakt kan worden. Zijde als vulling is sterk, elastisch en kan veel vocht opnemen. Zijde wordt daarom gebruikt in ons zomer dekbed en is geschikt voor iedereen die in de zomernachten niet veel nodig heeft, maar wel een dekbed wil gebruiken. Het Classic Silk Comfort zomerdekbed is gevuld met 100% natuurzijde.

Bekijk hier ons zijde zomerdekbed

Dons vulling

Een dons vulling is één van de meest populaire dekbedvullingen en geschikt voor bijna iedereen. Dons bestaat uit de kern waar bij watervogels zoals ganzen en eenden de uiteindelijke veren uit voortkomen. Dons is zeer zacht en licht en heeft uitstekende thermische eigenschappen wat inhoudt dat de dons de vocht en temperatuur regulatie optimaal houdt. Door de hoge veerkracht is er weinig vulling nodig om het juiste volume te bereiken. Tussen dons blijft veel lucht zitten waardoor het veel warmte vast houdt, maar toch licht aanvoelt. Hoe hoger de kwaliteit van de dons en hoe minder veren er toegevoegd zijn hoe meer op een prettige manier lichaamswarmte  opgebouwd wordt en zo het ultieme dons gevoel ervaren kan worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een dons dekbed is geschikt voor vrijwel iedereen. Het is en prettige vulling bij transpireren, voor mensen die het snel koud hebben, maar ook als je het snel warm hebt is dons prettig doordat het de lichaamstemperatuur op peil houdt. Het bouwt op een prettige manier warmte op en is voelt daardoor altijd behaaglijk en comfortabel warm aan.

 

Er zit veel verschil in dons dekbedden. Het grootse verschil zit in eendendons of ganzen dons en het percentage. Als er aangegeven wordt 90% dons, dan betekent dit dat er 90% donsvlok, oftewel het meest zachte deel van de dons, en 10% veren in de vulling verwerkt zit. Hoe hoger het percentage dons vlok hoe zachter en soepeler het dekbed valt. Ganzen dons is groter dan eendendons dus een dekbed gevuld met ganzen dons zal meer volume hebben. Daarnaast speelt de kwaliteit een grote rol, hoe hoger de kwaliteit hoe hoger de vul kracht des te soepeler het dekbed valt en tevens zal de vulling langer mooi en vol blijven en is het dekbed dus duurzamer. 

Timalux heeft een eigen lijn dons dekbedden van zeer hoge kwaliteit, handgemaakt in een atelier in Nederland. De dons komt uit de Mazure in  Polen, is diervriendelijk gewonnen en alle dekbedden hebben het Nomite® label dat inhoudt dat de dekbedden anti allergisch zijn.

Bekijk hier al onze dons dekbedden

Bekijk hier de Ganzen dons dekbedden

Bekijk hier de Eendendons dekbedden

 

Bamboe vulling

Bamboo is een natuurlijke vezel die voornamelijk als dekbedvulling in zomer dekbedden gebruikt wordt. Het is een sterke vezel die op een duurzame manier verkregen wordt. Bamboo heeft een zeer goed vocht regulerend vermogen en is goed ademend. Het voelt koel aan en is zeer licht in gewicht. Bamboo biedt geen leefomgeving voor de huisstofmijt vanwege het droge klimaat en is daardoor anti allergisch. 

Bekijk hier ons bamboe zomerdekbed

 

Tencel®  (treecell, lyocell)

Deze bijzondere vulling wordt d.m.v. een uniek proces gewonnen. De grondstof is houtpulp gewonnen van de Eucalyptus boom, een natuurlijke vezel dus. Deze vezel wordt dmv een chemisch proces met biologisch afbreekbare middelen omgezet tot een kunstmatige vezel die net zo zacht is als zijde en zo sterk al polyester. Deze vulling kan veel vocht opnemen, ademend zeer goed en voelt soepel aan. Tencel® is gepatenteerd en dit is de gepatenteerde merknaam, de vezel heet Lyocell. Deze vezel wordt door de Oostenrijkse firma Lenzing op de markt gebracht al Tencel®.

Tencel® is als dekbed vulling uitermate geschikt bij transpireren daar het de lichaamstemperatuur zeer goed op peil kan houden en zo voorkomen wordt dat het te warm wordt onder het dekbed. Zo wordt doorslapen ook bevordert en voorkomt het een broeierig en klam gevoel. Timalux biedt dekbedden aan met een 100% Tencel® vulling van Frankenstolz ( African Cotton dekbed ) en een dekbed met een tijk van Lyocell van Polydaun, het Lotus dekbed.

Bekijk hier onze TENCEL® lyocell producten

 

Synthetische vulling

Vezels die gemaakt worden met een kunstmatige grondstof als basis worden synthetische vezels genoemd. Er worden constant nieuwe vezels ontwikkeld met andere eigenschappen. Synthetische vezels zijn beter bestand tegen slijtage en hebben een groot gebruik gemak door verschillende eigenschappen.

Synthetische vulling is anti-bacterieel en anti-allergisch.

Polyester (holle) vezel

Voor textiele toepassingen wordt thermoplastische polyester gebruikt. De korrels van dit materiaal worden in een spinmachine gesmolten en gevormd tot filamenten. Dit filament garen kan men gebruiken om te weven, breien enz. Ook kunnen de filamenten tot vezels gehakt en dan bijvoorbeeld (evt. vermengd met katoen) en als dekbed vulling gebruikt worden . De vezels zijn ongeveer 5mm lang. Polyester is zacht, licht en duurzaam. Polyester vulling wordt aanbevolen bij huisstofmijt allergie en luchtweg aandoeningen. De standaard polyester vezel houdt gemiddeld warmte vast. Deze vulling is goed wasbaar en droogt snel. Synthetisch gevulde dekbedden zijn anti allergisch daar ze geen leefomgeving voor bijvoorbeeld de huisstofmijt bieden.

Bekijk hier onze dekbedden met synthetische vulling

 

Polyester Micro Vezel
Idem als Polyester Vezel, maar met een dikte van minder dan 1 denier ( draaddikte). Hierdoor is de vezel lichter en luchtiger dan de standaard polyester textiel vezel. Het houdt tevens gemiddeld warmte vast, maar valt prettiger om je heen. Deze vulling is goed wasbaar en droogt zeer snel.

(Gesiliconisseerde) Polyester Holle Vezel
Idem als Polyester Vezel, maar zoals het woord als aangeeft is deze vezel hol en dus lichter. Door deze vezel te voorzien van een siliconen laagje wordt deze water afstotend en kan gewassen worden op hogere temperaturen zonder te vervormen. Polyester holle vezel voelt comfortabel en valt prettig om je heen. Deze vulling is zeer goed wasbaar tot 90 graden en droogt snel. Ons Cara Comfort dekbed heeft bijvoorbeeld deze vulling en is daardoor absoluut anti allergisch, vervormt niet,is wasbaar op hoge temperatuur en droger bestendig.

Trevira Micro Vezel
Dit is een synthetische 3-D vezel, gewonnen middels een speciaal proces waardoor een vulling ontstaat die nog prettiger en luxer aanvoelt, maar met alle standaard voordelen van synthetische vulling. Deze vulling is geschikt voor mensen die het gemiddeld warm hebben en het prettig vinden dat het dekbed heerlijk luchtig om je heen valt. Deze vulling is goed wasbaar tot 60 graden en mag in de droger.

Micro Gel Trivera Fibelle
Het Classic Heavenly dekbed en kussen zijn voorzien van deze nieuw ontwikkelde vezel die dmv een speciale machine korter gemaakt dan de gemiddelde vezel. Deze Trevira Fibelle vezel is gemiddeld 1 tot 2 mm lang ipv de gebruikelijk 5 mm. Doordat de vezel korter is wordt de dekbedvulling veel luchtiger en lichter en krijgt de eigenschappen van dons, maar dan wat voller in volume. Deze vulling is geschikt voor mensen die het snel koud hebben en een licht dekbed zoeken. De isolerende en ademende werking van deze vulling is optimaal. Het is wasbaar tot 60 graden en droogt zeer snel.

Polyester Bolletjes
Polyester vezel vervormd tot bolletjes waardoor het veerkrachtiger wordt en goed voldoet als kussen vullen.

Isocraft ®
Deze gepatenteerde vulling van Polydaun is een sterke polyester vulling met een siliconen laagje waardoor het licht en soepel aanvoelt. Het is makkelijk wasbaar en vervormt niet waardoor het ook altijd goed verdeeld blijft in het dekbed. Het is duurzaam en anti allergisch en heeft een open structuur waardoor de isolatie en ventilatie optimaal is. De Polydaun Frisk en Liv dekbedden zijn voorzien van deze innoverende dekbedvulling.

3D Polarsoft ®
Deze goed doordachte vulling van Polydaun bestaat uit 2 verschillende laagjes die zorgen ervoor dat deze vezel een natuurlijke 'kroesing' heeft waardoor het veerkrachtiger aanvoelt en nog betere isolatie waarde heeft. en deze langdurig behoudt, Het is erg licht en te vergelijken met een dons dekbed vulling. Behandeld met TripleGueard ® krijgt deze vulling een blijvende bescherming tegen allergenen en schimmels. Een dekbed met de deze vulling is oa het Polydaun Lotus dekbed

Dream Pearls
Luxe bolletjes vulling voor in kussens. Zacht, luchtig en geven goede ondersteuning aan nek en rug wervels.