Begrippenlijst Dons

Begrippenlijst Dons

 

Dons

 

Dons betreft de dons veertjes van een watervogel (zoals een gans of eend). Dit zijn de meest zachte en kleinste veertjes die het grootste isolatievermogen hebben

 

Tijk

 

Het stoffen omhulsel om de dekbedvulling

 

Dons batist  

 

Een ander woord voor tijk, bij dons moet deze donsdicht zijn, zodat er geen veertjes / donspluisjes door de tijk heen komen.

 

Katoen

 

Een geweven stof gemaakt van de katoenplant. Katoen kan op verschillende manieren geweven worden waardoor de stof een ander uiterlijk en gevoel kan krijgen, bijvoorbeeld satijn.    

                     

NM

 

Dit staat voor Nummer Metrisch en is het meetsysteem waarmee wordt aangegeven wat de kwaliteit is van een tijk. Het cijfer staat voor het aantal meter garen bij een gewicht van 1 gram. De allerfijnste dons batist die nog voldoende sterk is heeft een waarde van Nm 270. Voor dons dekbedden worden tijken vanaf Nm 70 gebruikt. Een tijk van Nm 135 tot Nm 150 worden gebruikt voor de betere dons dekbedden. 

 

Vulkracht

 

De vul kracht is een aanduiding voor de kwaliteit. Het wordt getest en hoe hoger de vul kracht, hoe hoger de kwaliteit. 

 Over het algemeen geldt hoe groter de dons hoe hoger de kwaliteit, en des te langer de levensduur zal zijn. Tevens geeft de kwaliteit aan hoe licht het dekbed is. De vul kracht varieert van 70MM tot 220MM.

Anti-Allergisch

 

Dit houdt in dat het dekbed geen huisstofmijt kan bevatten en dus geschikt is voor mensen met een huisstofmijt allergie. Als dit getest is kan het NOMITE label worden toegekend.

 

Eendendons

 

Dit betreft de donsveertjes van een eend. Een dekbed met eendendons heeft minder volume daar de donsvlok kleiner is. Een dekbed met deze vulling is dus vrij plat. Een dekbed met eenden dons is iets minder warm dan ganzen dons omdat de vlok kleiner is blijft er minder lucht tussen zitten dat op kan warmen. 

 

Eend-veertjes

 

De grotere veren van de eend die boven de dons liggen. Deze veertjes zijn groter en wat steviger van structuur.

 

Ganzendons

 

De meest zachte veertjes van een gans. Het isolerend vermogen van deze veertjes is zeer hoog. De kwaliteit wordt bepaald door het leefgebied en of de gans volgroeid was ten tijde van de pluk. Ganzen dons is groter dan eendendons waardoor een dekbed met ganzendons meer volume heeft en de eigenschappen van dons nog beter uitkomen.

 

Gans-veertjes

 

De grotere veren die boven de dons liggen. Deze veren zijn groter en steviger van structuur.

 

Landdons

 

Dit is een mix van eenden- en ganzendons.

 

Levende pluk

 

De gans of eend wordt 2 x per jaar geplukt. Als dit tijdens de rui gebeurt bij een volgroeid dier is het voor de gans niet pijnlijk. 

 

Mako Katoen

 

Andere benaming voor Egyptisch katoen, een hoge kwaliteit katoen die zeer prettig aanvoelt.

 

Cassettes

 

Dit is een bepaalde manier van stikken in vlakken van de tijk na het vullen van het dekbed. Deze manier van stikken wordt vaak toegepast bij de duurdere en betere dons dekbedden. Het zorgt ervoor dat de dons goed verdeeld is en er geen koude zones ontstaan in het dekbed. De schotjes tussen de vlakken staan hierbij iets open. Het herfst deel van een 4 seizoenen dekbed en een enkel dekbed zijn vaak cassette gestikt. 

 

Carrée gestikt

 

Bij deze manier van stikken van de tijk is deze tevens in vlakken verdeeld maar zijn de tussen schotjes dicht. Het zomer deel van een 4 seizoenen dons dekbed en een enkel of medium dekbed zijn vaak carrée gestikt.

 

NOMITE

 

Dit is het keurmerk dat een donzen dekbed krijgt als de tijk ervan zo fijn geweven is dat de huisstofmijt niet binnen kan dringen. Een donzen dekbed met dit keurmerk is dus geschikt voor mensen met een huisstofmijt allergie.