Verschillende stoffen dekbedovertrekken, welke kiest u?

Verschillende stoffen dekbedovertrekken, welke kiest u?

Kijk eens verder dan de print: onder wat voor overtrek slaapt u het liefst?

Dekbedovertrekken zijn er in alle soorten en maten. We gaan daarbij meestal voor de mooiste hotel overtrekken of de gekste prints, maar waar u vaak niet over nadenkt is het materiaal. Welke keuze heeft u eigenlijk als consument? En wat zijn de kosten, voor- en nadelen van de verschillende stoffen?

 

Microvezel/Micropercal

We beginnen met een van de goedkopere opties een dekbedovertrek van microvezel of micropercal. Een microvezel dekbedovertrek is gemaakt van synthetisch materiaal; polyester en polyamide. De eigenschappen van microvezel zijn een beetje te vergelijken met die van katoen, het neemt namelijk ook veel vocht op. Daarentegen is structuur is wat gladder dan katoen en daardoor voelt aan katoen/satijn. Het is goed vocht regulerend, en de prints komen op deze stof zeer mooi uit. Microvezel heeft als grote voordeel dat het altijd mooi valt en dat het strijkvrij is. Het nadeel is dat het een synthetische stof betreft die wat temperatuur regulatie wat warmer aan kan voelen. Het is wat minder ademend dan katoen, dus als je het snel warm hebt en/of veel transpireert is microvezel minder geschikt, iig in de zomer. Een dekbedovertrek van microvezel mag vaak tot 60 garden gewassen worden en mag in de droger.

Polykatoen

Polykatoen of polycotton is een mix van katoen en een polyester vezel. Het is kreukvrij en zacht. Het combineert de eigenschappen van katoen en polyester en is daardoor kwalitatief sterker dan alleen polyester of alleen katoen in een goedkopere variant.

Katoen

De ‘natuurlijke tegenhanger’ van microvezel is katoen. Katoen wordt gewonnen van de katoen plant en is dus een geheel natuurlijk product.  Deze zachte en comfortabele stof is een ademende stof en geschikt voor alle seizoenen.  De prijs van een katoenen dekbedovertrek  is iets hoger dan een microvezel dekbedovertrek, maar de stof is sterker en gaat langer mee. Vaak geldt: hoe hoger de prijs van het dekbedovertrek, hoe beter de kwaliteit. Dit hangt af van het aantal garen dat is gebruikt. Een nadeel is dat katoen wat krimp- en kreuk gevoeliger dan andere stoffen. Was een katoenen dekbedovertrek dus volgens de voorschriften op het label en de kleuren zullen zeer lang mooi blijven. Wassen kan meestal tot 40/ 60 graden en katoen kan in de droger.  

Er zijn verschillende soorten wevingen waarin katoen verwerkt kan worden. De meeste bekende soorten zijn katoen/satijn, flanel, en perkal katoen.

  • Katoen/satijn is wat gladder en zachter van structuur en voelt hierdoor nog comfortabeler aan. ook krijgt het oppervlak een mooie glans waardoor deze dekbedovertrekken een extra luxe uitstraling hebben. Deze gladde structuur zou ook goed zijn voor huid en haar daar het oppervlak niet schuurt.
  • Flanel, gemaakt van katoen is een katoen draad die wat opgeruwd is waardoor de structuur pluiziger wordt. Een flanellen dekbedovertrek is gemaakt van los gesponnen garen, bestaande uit verschillende vezels. Dit kunnen katoen-, wol- of synthetische vezels zijn. Doordat de stof ‘geruwd’ wordt, voelt het lekker zacht aan en past het zeer snel aan aan de lichaamstemperatuur. Men kiest echter vaak niet voor flanel omdat het ‘lekker aanvoelt’ of de kwaliteit, maar vanwege de warmte-eigenschappen. Flanel is dus met name geschikt voor mensen die het snel koud hebben of als ‘winterovertrek’. 
  • Perkal katoen is een hoge kwaliteit katoen die in een speciale weving gebonden is.Het is kwalitatief gezien beter dan standaard geweven katoen,maar voelt stugger aan dan satijn. De gladheid en zachtheid van perkal zit tussen katoen en satijn in. Katoen mag het label ‘percal’ hebben mits er meer dan 200 draden per inch worden gebruikt. De kostprijs van percal ligt wel hoger dan die van katoenen dekbedovertrekken.Er bestaat ook een synthetsiche tegenhanger: micropercal. Deze stof is op dezelfde manier geweven als perkal katoen, maar dan gemaakt van microvezel. Deze stof voelt vooral in de zomer wat koeler aan. Perkal is door de stuggere structuur wel iets kreuk gevoeliger. 

 

De ‘middenweg’ tussen microvezel en katoen is een overtrek van gemengd katoen. Deze stof is samengesteld uit katoen en polyester. De verhouding wordt hierbij in percentages uitgedrukt: hoe meer katoen, hoe natuurlijker. De kwaliteit ligt tussen katoenen dekbedovertrekken en microvezel overtrekken in. Het heeft de positieve eigenschappen van een katoenen dekbed en door het aandeel polyester is het strijkvrij en valt het mooi

 

 

 

 

Bekijk hier onze al onze dekbedovertrekken het gebruik het filter om het materiaal te selecteren. Timalux heeft ook een groot aan bod in 4 seizoenen dekbedden, enkel en zomer dekbedden met dons, wol, katoen, Tencel ® en synthetische vullingen. 

 

 

Van simpel en goedkoop tot luxe en duurzaam, er is voor ieder wat wils. Hopelijk hebben we u wat meer inzicht gegeven in uw linnenkast. Mocht u nog vragen hebben, open dan de live chat of mail naar info@timalux.nl!

 

 

Terug naar blog