Dekbedden: Verschillen in soorten dons en dons percentages

Dekbedden: Verschillen in soorten dons en dons percentages

Bent u op zoek naar een donzen dekbed, maar ziet u door de bomen het bos niet meer? Geen paniek, we leggen u graag uit wat de verschillen zijn.

Verschillende soorten dons

Grofweg zijn er twee soorten dons: eendendons en ganzendons. Eendendons bestaat uit kleinere vlokjes of veertje dan ganzendons en heeft (dus) minder vul kracht. Ganzendons biedt daarom, tenzij beide van hoge kwaliteit,  meer comfort dan eendendons. Uiteraard zijn er meerdere soorten eenden- en ganzendons, de herkomst speelt een grote rol in de kwaliteit ervan. 

  • Ganzendons

Onze ganzendons dekbedden zijn gevuld met de hoogste kwaliteit dons. Ons Gold dekbed is gevuld met 100% ganzendons vlok afkomstig uit Polen. De dons komt van ganzen die op zijn minst een vrije uitloop hebben gehad en de dons is niet van levende pluk verkregen.Het Platinum dekbed is nog een gradatie hoger en heeft een 100% Syberische ganzendons vulling. Deze dons is nog groter en zachter en kan nog meer lucht vasthouden. Daarom is dit dekbed ook warmer dan andere ganzendons dekbedden. Dan zijn er nog het Precious dekbed met 90% Ganzendons en 10% veertjes, tevens uit Polen en ons paradepaardje, het Majestic dekbed. Dit super lichte dekbed heeft een 100% Mazurische ganzen dons. Deze dons is het meest licht en luchtig en maakt dat het lijkt of u onder een wolk slaapt!

  • Landdons

Het Timalux Silver dekbed heeft een vulling van Landdons. Dit is een mix tussen ganzen- en eendendons. De verhouding is meestal 70% gans en 30% eendendons afhankelijk van de kwaliteit. De dons is tevens afkomstig uit Polen en is diervriendelijk gewonnen. 

  • Eendendons

Zoals gezegd is eendendons kleiner dan ganzen dons. Daardoor is een dekbed gevuld met eendendons minder warm, doordat de donsvlok kleiner is kan het minder lichaamswarmte vasthouden. Het geeft wel comfort en het voelt licht aan, maar het dekbed heeft wat minder volume. Ons Bronze dekbed heeft een vulling van 100% eendendons, dus geen veertje toegevoegd en de dons is van zeer hoge kwaliteit. Het Bronze dekbed is met name geschikt voor mensen die het snel warm hebben of in een warme slaapkamer slapen. 

 

Levende of niet-levende pluk

Naast de diverse soorten dons, heeft u ook de keuze uit dons van levende pluk of dons van niet-levende pluk. Dons van levende pluk houdt in dat het dons gewonnen wordt van levende ganzen of eenden. De dieren worden gehouden met als doel meerdere malen geplukt te worden.Dit is voor de dieren pijnlijk en vooral stressvol. Als er geen duidelijk kenmerk wordt aangegeven dat de dons diervriendelijk gewonnen is dat is het waarschijnlijk van levende pluk.

Alle Timalux dons dekbedden en kussens hebben een dons vulling afkomstig van diervriendelijk gewonnen dons. 

 

Percentages

Er zijn donzen dekbedden met verschillende percentages. Het percentage geeft aan welk deel van het dekbed gevuld is met dons vlok, dus het meest zachte dons pluisje, en welk percentage veertjes er gebruikt is. veertjes zijn minder comfortabel, geven minder volume en zorgen ervoor dat de vulling meer ' kraakt'.

Een kwalitatief goed dons dekbed begint bij 90% dons. Ga je een stap hoger, dan wordt het 95% - 98% dons. Wil je de optimale kwaliteit, ga dan voor 100% dons.

Nu denkt u misschien: wat maakt die 5 of 10 procent uit? Een klein verschil in percentage kan echter een groot verschil in eigenschappen veroorzaken. In de regel geldt: hoe hoger het donspercentage:

  • hoe soepeler het dekbed;
  • hoe beter de isolerende en ventilerende eigenschappen;
  • en hoe minder het dekbed ‘kraakt’.

Daarnaast is de vul kracht erg belangrijk om te weten.  220 MM is het hoogst haalbare wat kwaliteit betreft. Onze Timalux dons dekbedden beginnen bij 180 MM en ehbben minimaal de klasse Zeer Goed.

 

Heeft u nog vragen over onze dons dekbedden? Bel ons, mail, of maak gebruik van de Live Chat op onze site: https://timalux.com/

 

timalux dons

Terug naar blog