Kan ik een dekbed wassen?

Kan ik een dekbed wassen?

Adviezen voor het wassen van een dekbed

En veel gestelde vraag, kan ik / moet ik mijn dekbed wassen. Als eerste moet men kijken naar de maat van het dekbed. Een 1 persoons dekbed zal wellicht gaan in een wat grotere wasmachine, maar een groter dekbed wordt al gauw een probleem. Door het grote volume van de meeste dekbedden wordt de vulling op elkaar ‘gepropt’ en kan het water en wasmiddel niet door het dekbed ’geslagen’ worden. Hierdoor wordt niet alleen niet het gewenste resultaat bereikt daar niet alle vulling gewassen zal worden, de vulling klontert ook aan elkaar waardoor het niet meer het comfort geeft dat het deed.


Een wasserij wordt daarom aanbevolen vanwege de grotere machines. Ditzelfde geldt voor de droger. De vulling moet echt tot in de kern gedroogd worden anders krijgen schimmels etc een kans en wordt het dekbed er niet frisser op. Dan moet er wel genoeg ruimte in de droger zijn voor de vulling om goed los ' geklopt ' te kunnen worden.


Gebruik bij een dekbed een overtrek van een katoen weving zodat het vocht goed opgenomen wordt en verschoon deze in de zomer elke week en in de winter elke 2 weken en kies voor de juiste dekbed vullingen zodat transpireren vermindert wordt. Zorg voor een goede ventilatie van de slaapkamer en laat het dekbed regelmatig zonder overtrek luchten.

Was adviezen verschillende type dekbedvullingen:


Dons Dekbed


Een dons dekbed hoeft eigenlijk niet gewassen te worden bij normaal gebruik. Dons neemt geen vocht op en wordt daardoor ook niet vies. Om de donsvulling weer het oorspronkelijke volume te geven kan het af en toe even in een droger met genoeg ruimte met een golf/tennisbal om de vulling weer los te kloppen. Wilt u het dekbed toch graag wassen dan kan dit wel ( een dons dekbed wasserij wordt aanbevolen ), niet warmer dan 60 graden en met een speciaal dons wasmiddel. Het moet absoluut tot in de kern gedroogd worden in een ruime droger. Pas op met uit het raam hangen van een dons dekbed, de kans is groot dat het ergens aan blijft hangen en de tijk beschadigd.Liever luchten op een rek oid en niet in de volle zon.


Wollen Dekbed

Het wassen van een wollen dekbed kan, mits dit nadrukkelijk is aangeven. De wol is dan voorbehandeld en bestand tegen wassen. Houdt wel rekening met een zeer lange droogtijd! Wol heeft van nature een soort 'kroezing' en geeft daardoor een goede isolatie. Door het wassen wordt deze kroezing soms aangetast en wordt het willen dekbed minder comfortabel. Kies dus liever goed luchten en regelmatig goed laten drogen in de buitenlucht dan is wassen vaak niet nodig. 


Tencel® dekbed

Deze vezel is op zich goed bestand tegen wassen op maximaal 60 graden en mag in de droger. De tencel vezel is vrij vlak waardoor het makkelijker in een wasmachine past. Drogen mag ook in de droger en het loskloppen kan tevens met een soort balletje. 


Dekbed met Synthetische vulling

Deze vezel kan doorgaans goed tegen wassen, soms wel tot 90 graden. Is men bang voor huisstofmijt in het dekbed dan is dit wellicht de beste keuze, wel gezegd dat de kwaliteit van de vulling bepalend is voor het comfort na het wassen. Zo behoudt een gesiliconiseerde vezel zijn vorm beter dan een goedkopere variant, maar ook voor alles synthetische vulling geldt dat de vulling kan gaan klonteren. 


100% Katoenen Dekbed

Een katoen vulling kan op hoge temperatuur gewassen worden mits dit aangeven is en katoen is ook goed bestand tegen wassen. Wel moet een zeer lange droogtijd in acht genomen worden. Katoen neemt veel vocht op en heeft daardoor dus een zeer lange droogtijd en zal na het wassen erg zwaar zijn.


Kameelhaar Dekbed

Deze natuurlijke vezel is op zich goed wasbaar, maar ook bij deze wolvulling geldt dat er een lange droogtijd is door het hoge percentage vocht opname. Daar kameelhaar een kostbare vulling is, raden we ook voor deze vulling een wasserij aan. 


Kortom: transpireer je veel, ga voor een dekbed met Tencel® of dons omdat deze vullingen goed isoleren, maar ook goed ventileren en het zweten verminderen waardoor waardoor wassen minder vaak of zelfs niet nodig is en het dekbed langer mee gaat. Toch liever een synthetisch dekbed, ga dan of voor een goedkoper dekbed dat sneller vervangen kan worden of voor een dekbed met een goed wasbare vulling zodat deze bestand is tegen wassen. Wol, katoen of kameelhaar is dus minder geschikt om te wassen

Bent u op zoek naar uitgebreid advies? Maak dan gebruik van onze live-chat. Onze medewerkers helpen u graag bij het maken van de juiste keuze. Timalux is al meer dan 10 online en heeft het Webshop Keurmerk. 

 

 

 

Terug naar blog