Moeite om in slaap te komen? Dit kunt u er tegen doen!

Moeite om in slaap te komen? Dit kunt u er tegen doen!

“Ik kan niet slapen!”

 

We hebben allemaal wel eens een periode waarin we moeilijk in slaap komen. De gebruikelijke tips (kruidenthee, warme melk etc.) kennen we allemaal, maar in deze blog geven we u enkele tips die u waarschijnlijk niet eerder gehoord/gelezen hebt!

 

Ademen door één neusgat

Dit is een techniek die tevens gebruikt wordt bij yoga. Ga op uw linker zij liggen en druk uw rechter neusgat dicht. Adem langzaam en diep door uw linker neusgat. Dit zou er voor moeten zorgen dat de bloeddruk lager wordt en u (dus) kalmer wordt.

 

Aanspannen en ontspannen

Voor u gaat slapen moet uw lichaam zich kunnen ontspannen. U kunt dit forceren door, lichaamsdeel voor lichaamsdeel, de spieren aan te spannen en vervolgens te ontspannen. Dit kunt u een aantal keer herhalen tot u volledig ontspannen bent.

 

Leg uw zorgen even opzij

Vaak bedenkt u zich voor het slapen gaan wat u de volgende dag allemaal moet doen of niet mag vergeten. Door dit proces komt u moeilijk in slaap; u bent onrustig. Schrijf uw ‘to do list’ op een papiertje en leg het weg. Zo hoeft u deze dingen niet langer te onthouden. Op die manier kunt u die gedachten letterlijk laten liggen tot morgen.

 

Probeer wakker te blijven

Het klinkt een beetje als ‘omgekeerde psychologie’, maar als u zichzelf dwingt om wakker te blijven, zult u sneller vermoeid raken. Houd uw ogen wijd open en vertel uzelf dat u wakker moet blijven. We zijn benieuwd hoe lang u dit volhoudt!

 

Speel de film nog eens af

Geef uzelf de tijd om uw gedachten ‘op te ruimen’. Speel uw dag nog eens af. Denk aan de beelden en geluiden, wat heeft u allemaal beleefd? U zult merken dat u makkelijker in slaap komt na het verwerken van de dag.

 

Met een beetje fantasie…

Wat ook helpt is visuele meditatie. Beeld u in dat u in een droomomgeving bent. Dit kan een strand zijn, in de bergen... een plek waar u kalm van wordt. Gebruik al uw zintuigen; stel het gevoel van de wind, het geluid van het water en de geur van de zeelucht voor. Een soort droomvakantie dus…

 

Heeft u één of meerder van deze tips uitgeprobeerd? Laat ons weten of het geholpen heeft!

 

Slaapt u slecht door de hitte? Bekijk dan deze blog:
Vijf tips om beter te slapen tijdens warme nachten

 

Terug naar blog