Dekbedovertrek van katoen, alle soorten uitgelegd

Dekbedovertrek van katoen, alle soorten uitgelegd

Dat er dekbedovertrekken van katoen zijn, dat weten we allemaal, maar er zijn veel verschillende soorten, elk met eigen eigenschappen. We leggen graag uit welke soorten katoen er gebruikt worden voor het maken van dekbedovertrekken wat de verschillen zijn.

Wat is katoen?

De grondstof katoen is een vezel die uit de opperhuid van de zaden van de katoenplant groeit. Deze van nature zachte vezels worden in bolletjes gewonnen, daarna gewassen en kunnen dan tot draden worden gesponnen en vervolgens gebruikt om zacht en ademende stof van te maken. 

De eerste keer dat je een katoenen dekbedovertrek wast kan de kleur wat afgeven, dus een tip; was katoen eerst apart op lage temperatuur. Je kunt het overtrek het best niet hoger dan 40 graden wassen, als je hoger wast kan het namelijk bij de 1e wasbeurt krimpen. Je kunt er ook voor kiezen om het overtrek eerst op lage temperatuur te spoelen.  

Als je katoen in de droger droogt kun je dit het best op lage temperaturen doen, dit ook om de krimpen te voorkomen. Tip; als je katoenen was buiten hangt zorg dan dat je deze niet in de zon hangt aangezien katoen kan verkleuren door de zon.

  • Biologisch katoen

Als je een dekbedovertrek koopt van biologisch katoen dan houdt dat in dat dit ‘gewone’ katoen is, maar dan verbouwd zonder gebruik van kunstmatige meststoffen en bestrijdingsmiddelen. Biologisch katoen wordt ook zonder chemicaliën verbouwd en tevens worden er strengere regels aan het verbruik van water gesteld. Onkruid in dit gewas wordt tegen gegaan op natuurlijke manieren en dus zonder gebruik van gif. Deze manier van telen levert een zeer mooie en zachte katoen soort op, maar is wel kostbaar vandaar dat biologisch katoenen dekbedovertrekken kostbaarder zijn.

Biologisch katoen kun je op dezelfde manier wassen als gewoon katoen maar let op je wasmiddel en de temperatuur van het wasprogramma kan het best 30 graden te zijn. De beste manier om het te laten drogen is op het was rek om krimpen te voorkomen.

  • Katoen 'Blended'

Een dekbedovertrek van blended katoen is gemaakt van een stof die een mix van grondstoffen bevat, meestal 80 % katoen en 20% polyester. In dit geval is het een voordeel dat er polyester bij in zit want een klein beetje polyester zorgt ervoor dat je dekbedovertrek zijn kleur beter behoud, minder kreukt als het uit de was komt en het voelt wat zachter aan dan 100% katoen. Het wordt geadviseerd te wassen op maximaal 40 graden en mag op lage temperatuur in de droger.

  • Flanel katoen

Flanel wordt vaak van vezels van katoen gemaakt, maar kan ook van synthetische vezels worden gemaakt. Is het van katoen geweven dan heeft het dezelfde ademende en vocht regulerende eigenschappen als een standaard katoenen dekbedovertrek, maar is het van polyester gemaakt dan is het vaak wat minder ademend. Flanel wordt bij een dekbedovertrek vaak in de winter gebruikt vanwege het feit dat flanel meer warmte vasthoudt. 

De stof soort flanel wordt gemaakt van los gesponnen garen dat geweven is in een linnen- of keperbinding. De katoen draad wordt aan één of aan twee zijden licht geruwd, waardoor een wat pluiziger oppervlak ontstaat en er meer lucht vast gehouden kan worden.  Een groot voordeel van een dekbedovertrek van flanel is dus dat het zacht aanvoelt en zich snel aanpast aan de lichaamstemperatuur. Hierdoor voelt het snel warm aan en zijn er veel mensen die hierdoor sneller in slaap vallen. Dit maakt een flanellen dekbedovertrek dus zeer  geschikt voor de winter!

  • Renforcé katoen

Renforcé is betekent in het Frans ‘versterken’. Dit wil zeggen dat een dekbedovertrek gemaakt van renforcé katoen sterker en duurzamer is dan standaard geweven katoen. Doordat het op een speciale manier is geweven ‘een platbinding’ is de stof sterker dan normaal katoen. Renforcé voelt koel, neemt vocht op en regelt de temperatuur. Het is dus ideaal voor de warme zomer nachten maar ook comfortabel voor de winter nachten door de regulerende eigenschap. Deze stof is dus erg duurzaam, voelt glad en fijn aan waardoor je heerlijk slaapt.

  • Katoen / satijn

Het satijn zegt eigenlijk niks over het materiaal, echter wel over de manier van weven. Katoen satijn is gemaakt van 100% katoen, dit heeft dus ook gewoon de fijne eigenschappen van katoen. Het is ademend, neemt vocht goed op en is huidvriendelijk. Een katoen/satijn dekbedovertrek voelt alleen nog veel zachter en gladder aan dan een ‘gewoon’ katoen dekbedovertrek door de speciale weef techniek, ook blijven de kleuren van katoen satijn langer mooi.

Wat is dan satijnweving?

In satijnweving wordt het katoen veel dichter op elkaar geweven dan bij katoen renforcé of katoen percal. Er word dus meer draad gebruikt. Hoe meer draden hoe beter de kwaliteit is en hoe gladder de stof is. Het aantal draden bepaald de kwaliteit van het dekbedovertrek. In de satijnweving liggen de bovenste inlegdraden los, waardoor de stof licht gaat glanzen. Het voelt dus niet alleen luxe maar zo ziet het er ook uit.

De beste manier om satijn katoen te wassen.

Wassen op maximaal 40 graden, anders kan de stof gaan krimpen. Voor het mooiste resultaat gebruik je vloeibaar wasmiddel. Het beste kun je alles binnenste buiten keren, zo voorkom je beschadiging aan het dekbedovertrek. Was donker en licht gescheiden en het beste is voor donkere was donker vloeibaar wasmiddel te gebruiken en voor lichte was kleur of bontwasmiddel. Drogen mag in de droger maar op lage temperaturen met een kort programma. Laat satijn katoen nooit nat liggen zo kan er schimmel ontstaan. Buiten hangen kan ook maar draai het dekbedovertrek binnenste buiten zodat de zon de kleur niet kan vervagen, het beste is dan ook het in de schaduw te hangen in plaats van in de zon.

  • Twill katoen

Wat is twill weving?

Twill katoen is een katoen met een weefmethode die een diagonaal ontwerp in de stof maakt. Daardoor is twill stof makkelijk te herkennen. Er loopt één draad over 2 of meerdere draden heen voordat deze er onderdoor loopt. Dit zorgt voor het diagonale ontwerp.

Voordelen van een dekbedovertrek van  twill katoen zijn dat het vaak zachter aanvoelt, en de dekbedovertrekken minder snel kreuken. Wasvoorschrift: Twill katoen mag u wassen op 60 graden en drogen op lage temperaturen. 

Timalux heeft een assortiment dekbedovertrekken in diverse soorten katoen. Bekijk hier ons hele assortiment dekbedovertrekken
 
  • Perkal katoen

Ook bij perkal katoen geld dat het 100% ‘gewoon’ katoen is maar dan op een andere manier geweven. Hierbij draait het weer om het aantal draden dat gebruikt word. Perkal katoen heeft een hoog draad aantal en fijnere garen hierdoor voelt het gladden en fijner aan. Je mag het perkal noemen als het draad aantal hoger is dan 200.

Perkal katoen heeft een zachte look maar dan zonder de glans van het katoen satijn. Deze dekbedovertrekken zijn ademend en nemen goed vocht op. Voordeel, zachte fijne stof een koel gevoel, blijft lang mooi en is makkelijk in het onderhoud.

Ook perkal kun je wassen op 60 graden en drogen op een lage temperatuur. Strijken mag maar dit maximaal op 110 graden. Door de hoge weefdichtheid gaan percal katoenen dekbedden niet gauw pillen en blijven dus erg lang mooi.

Bekijk alle dekbedovertrekken van katoen bij Timalux!

Timalux

Vragen? Stel ze via de Live chat functie op onze site www.timalux.nl

Terug naar blog