Welke tijk past bij mij? De functie en eigenschappen van de tijk

Welke tijk past bij mij? De functie en eigenschappen van de tijk

Welke tijk past het best best bij uw wensen?

Om lang te kunnen genieten van uw dekbed, wilt u natuurlijk dat de vulling mooi op z'n plaats blijft. Hier zorgt de tijk van het dekbed voor!

De tijk is dus een omhulsel dat om een dekbedvulling zit. De tijk kan gemaakt worden van verschillende materialen. Het meest voorkomende materiaal is katoen. Deze stof is huidvriendelijk en optimaal ademend.

De katoenvezel kan op verschillende manieren geweven worden. Zo heb je bijv. percal of perkaline katoen, dit is een extra fijn katoen waardoor de tijk zachter en soepeler aanvoelt. Door katoen op een bepaalde manier te weven, wordt het nog zachter en krijgt het een mooie glans met een luxe uitstraling. Deze stof wordt satijn genoemd. (satijn kan overigens ook van synthetisch materiaal gemaakt worden).

Ook synthetische stof gemaakt van microvezel wordt tegenwoordig als tijk stof gebruikt. Deze vezel is sterk en soepel, is zeer makkelijk wasbaar en droogt snel. 

De tijk wordt gemaakt door twee stukken stof aan elkaar te stikken. Deze wordt vervolgens gevuld met de dekbedvulling en daarna op een bepaalde manier doorgestikt zodat de vulling niet verschuift.

Op deze foto's ziet u dat een tijk op diverse manieren kan worden gestikt. De tijk van het linker dekbed is horizontaal doorgestikt en het dekbed rechts heeft een blokjespatroon (carré gestikt).

 

Het stiksel zorgt ervoor dat de vulling gelijkmatig verdeeld blijft. Veel mensen geven daarom de voorkeur aan een carré gestikt te tijk, omdat dit de vulling beter op zijn plek houdt dan een horizontaal gestikte tijk.

 

Heeft u nog vragen over de tijk? Chat live met ons!

We zijn online op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur.

Terug naar blog