Hoe gaat u om met huisstofmijt allergie? Onze tips tegen huisstofmijt

Hoe gaat u om met huisstofmijt allergie? Onze tips tegen huisstofmijt

Huisstofmijt in de slaapkamer: zo gaat u er mee om!

Heeft u vaak last van klachten die op een verkoudheid lijken? Dan kan het zijn dat u last heeft van huisstofmijtallergie. Huisstofmijtallergie wordt veroorzaakt door uitwerpselen en huidschilfertjes van de huisstofmijt. Dit is een minuscuul, spinachtig diertje (0,1 tot 0,6 millimeter). Het diertje zelf is met het blote oog niet te zien en is in principe onschuldig, tenzij u er allergisch voor bent. De huisstofmijt komt in elk gebouw of huis voor. Met name meubels, tapijt en beddengoed zijn geliefd bij deze diertjes. Symptomen van deze allergie zijn o.a. benauwdheid, niezen, tranende en/of opgezwollen ogen of zelfs eczeem.

 

 

Wat kan ik doen tegen huisstofmijt?

Als u last heeft van huisstofmijtallergie is het belangrijk je huis goed te saneren. Vooral in de slaapkamer is het belangrijk dat de allergenen zo min mogelijk verspreid worden. Hier breng je immers ca. 1/3 van je dag door! Wij geven u adviezen hoe u de huisstofmijt op uw slaapkamer kunt tegengaan.

 

Klimaat & Ruimte

 • Zorg voor goede verlichting; huisstofmijt houdt niet van licht.
 • Zorg dat de lucht in de verschillende ruimtes droog is (vocht bevordert de verspreiding van bacteriën).
 • Zorg dat de temperatuur in uw huis niet boven de 22°C komt (zeker niet in de slaapkamer).
 • Houd het aantal meubels en textiel in de slaapkamer beperkt.
 • Heeft u tapijt of vloerkleden in uw huis? Vervang dit dan door bijvoorbeeld laminaat of vinyl. Dit is niet aantrekkelijk voor huisstofmijt en is eenvoudig schoon te houden.
 • Zet overdag het raam op uw slaapkamer open, zodat er continu frisse lucht door de ruimte stroomt.
 • Maak de boel regelmatig schoon en klop uw beddengoed buiten uit.

 

Beddengoed

 • Lucht uw bed dagelijks; sla je deken terug en schud uw kussen op.
 • Gebruik enkel synthetisch of anti-allergisch beddengoed. Beddengoed met een natuurlijke (niet-synthetische) vulling is vaak ook te verkrijgen met een anti-allergisch / anti-huisstofmijt omhulsel (tijk). Deze producten zijn te herkennen aan het ‘No Mite’ label.
 • Was uw dekbedovertrekken en kussenslopen wekelijks op minimaal 40°C.

 

Timalux heeft een groot assortiment anti allergisch beddengoed. Door het filter aan de linkerkant te gebruiken krijg je al het anti-allergie beddengoed te zien. Dit beddengoed is gemaakt van materialen waar de huisstofmijt geen leefklimaat in heeft.

 

Overig

 • Mocht u  huisdieren hebben, laat deze dan zeker niet op uw slaapkamer rondlopen.
 • Kleed u om op de badkamer in plaats van op de slaapkamer.

 

Als u al deze adviezen opvolgt, kunnen de symptomen sterk verminderen. Tot slot hebben we wel een kleine disclaimer: wij zijn geen medisch specialisten of huisartsen. Mocht u dus (mogelijk) last hebben van huisstofmijtallergie, ga dan naar de dokter. Hij kan u uitsluitsel geven en eventueel behandelen en/of doorverwijzen. Desalniettemin delen we graag onze kennis en dat is dan ook het doel van deze blog!

 

Bekijk hier ons assortiment anti-allergische dekbedden.

 

Bekijk hier ons assortiment anti-allergische kussens.

 

Terug naar blog