Wat voor dekbed past bij mij? Advies over dekbed vulling

Wat voor dekbed past bij mij? Advies over dekbed vulling

De eigenschappen van verschillende soorten dekbedden

Weet u onder wat voor dekbed u slaapt? Wol? Polyester? Geen idee? Hoewel een dekbed iets heel persoonlijks is, weten veel mensen niet wat er op hun bed ligt. Toch kan het van wezenlijk belang zijn voor uw nachtrust. Onderstaand artikel geeft informatie over de verschillende soorten vulling en diens eigenschappen.

Hulp nodig bij het kiezen van een dekbed? Gebruik de keuzewijzer en weet binnen 30 seconden welk dekbed het beste bij je past:

https://timalux.com/pages/keuzewijzer-dekbedden

Twee soorten dekbedden

Grofweg zijn er twee soorten dekbedden op de markt. 1) Dekbedden met natuurvulling en 2) synthetische dekbedden. Vulling van natuurlijke afkomst betekent dat er geen kunstmatige grondstoffen gebruikt zijn, maar dat de vezels van dieren of plantaardige afkomst is. Synthetische dekbedden bestaan uit vezels die gemaakt worden met een kunstmatige grondstof. Er worden constant nieuwe vezels ontwikkeld met andere eigenschappen. Synthetische vezels zijn beter bestand tegen slijtage en hebben een groot gebruiksgemak door verschillende eigenschappen. Synthetische vulling is anti bacterieel en anti allergisch.

Natuurvulling

Katoen: Het is huidvriendelijk, vocht regulerend en sterk. Als vulling is katoen geschikt voor mensen die het snel warm hebben en van een ‘stevig’ dekbed houden. Een katoenen dekbed is goed wasbaar, de droogtijd is wat langer.Ook voor mensen die last hebben van transpireren is katoen geschikt aangezien het zeer veel vocht op kan nemen en niet broeierig aanvoelt. 

Bekijk onze katoenen dekbedden

Wol: Wol als vulling is veerkrachtig, isolerend, ventilerend en duurzaam. Een wol gevuld dekbed wordt door velen als prettig ervaren. Het is redelijk stevig en valt fijn om je heen. Door de natuurlijke ‘krulvorm’ van de wolvezel houdt het op een prettige manier lichaamswarmte vast, zonder broeierig aan te voelen. Een wol gevuld dekbed is (helaas) niet wasbaar. Het is daarom aan te raden om het dekbed regelmatig te laten luchten. Doordat wol van nature lanoline (wolvet) bevat neemt het echter nauwelijks vuil op.

Bekijk onze wollen dekbedden

Zijde: Zijde als vulling is sterk, elastisch en kan veel vocht opnemen. Zijde beschikt over Isothermische eigenschappen, waardoor het in zomer en winter prettig aanvoelt. Zijde wordt daarom gebruikt in ons zomer dekbed en is geschikt voor iedereen die in de zomernachten niet veel nodig heeft, maar wel een dekbed wil gebruiken.

Bekijk hier ons zijde zomerdekbed

Dons: Dons is zeer zacht en licht en heeft uitstekende thermische eigenschappen. Door de hoge veerkracht is er weinig vulling nodig om het juiste volume te bereiken. Tussen dons blijft veel lucht zitten waardoor het veel warmte vast houdt, maar toch licht aanvoelt. Dons als vulling is zeer luchtig, licht en ademend. Een dons gevuld dekbed is zeer geschikt voor mensen die het redelijk snel warm hebbend en een licht dekbed willen dat wel voldoende warmte vasthoudt.

Bekijk onze dons dekbedden

 

Synthetische vulling

Polyestervezel: Voor textiele toepassingen wordt thermoplastisch polyester gebruikt. De korrels van dit materiaal worden in een spinmachine gesmolten en gevormd tot filamenten. Dit filamentgaren kan men gebruiken om te weven om vervolgens een dekbed te vormen. Polyester is zacht, licht en duurzaam. Polyester vulling wordt aanbevolen bij huisstofmijtallergie en luchtwegaandoeningen. De standaard polyester vezel houdt gemiddeld warmte vast. Deze vulling is goed wasbaar en droogt snel.

Polyester Microvezel: Een microvezel dekbed is vergelijkbaar met de ‘gewone’ polyestervezel, maar dan dunner. Hierdoor is de vezel lichter en luchtiger dan de standaard polyester textiel vezel. Het houdt tevens gemiddeld warmte vast, maar valt prettiger om je heen. Deze vulling is ook goed wasbaar en droogt zeer snel.

(Gesiliconisseerde) Polyester Holle Vezel: Nog lichter en luchtiger dan de microvezel is de holle vezel. Door deze vezel te voorzien van een siliconen laagje wordt deze bovendien waterafstotend en kan hij zelfs op 90 graden gewassen worden zonder te vervormen! Polyester holle vezel voelt comfortabel en valt prettig om je heen. Deze vulling is dus zeer goed wasbaar en droogt snel.

Trevira Microvezel: Dit is een synthetische 3D vezel, gewonnen middels een speciaal proces waardoor een vulling ontstaat die nog prettiger en luxer aanvoelt, maar met alle standaard voordelen van synthetische vulling. Deze vulling is geschikt voor mensen die het gemiddeld warm hebben en het prettig vinden dat het dekbed heerlijk luchtig om je heen valt. Deze vulling is goed wasbaar tot 60 graden.

Micro Gel Trivera Fibelle: Deze nieuw ontwikkelde vezel is d.m.v. een speciale machine korter gemaakt dan de gemiddelde vezel. Hierdoor is de dekbedvulling veel luchtiger en lichter en krijgt het de eigenschappen van dons, maar dan wat voller in volume. Deze vulling is geschikt voor mensen die het snel koud hebben en een licht dekbed zoeken. De Isolerende en ademende werking van deze vulling is optimaal. Het is wasbaar tot 60 graden en droogt zeer snel.

Bekijk onze dekbedden met een synthetische vulling

 

 

Heeft u nog vragen? Start dan onze live chat (je vindt deze rechts onderin beeld).

Bekijk hier al onze dekbedden, 4 seizoenen en enkele varianten

Terug naar blog