Waar komen nachtmerreis vandaan? En wat doe je tegen nachtmerries? – Timalux

✔ Gratis verzending vanaf €39,95

✔ 10 jaar expert in bedtextiel

✔ Voor 16:00 besteld morgen in huis

✔ Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

✔ 3 jaar garantie

Winkelwagen

Waar komen nachtmerries vandaan en wat doe je er aan?

Je hebt een erg drukke dag achter de rug en bent blij dat je eindelijk in bed ligt.  Je rust wordt echter bruut verstoord door een nachtmerrie! Je voelt je naar en wilt eigenlijk niet verder slapen… Wat zijn nachtmerries precies? Waar komen nachtmerries vandaan? En hoe kun je nachtmerries voorkomen?

Nachtmerries

Nachtmerries zijn extreem angstige dromen met negatieve emoties waaruit je vaak wakker schrikt. Nachtmerries kunnen variëren van een achtervolging, vallen, verdrinken, anderen zien overlijden, herhalen van een vervelende gebeurtenis tot eigenlijk alles wat een mens angst kan aanjagen.

In tegenstelling tot dromen hebben nachtmerries een negatief effect op je nachtrust; je wordt vermoeid wakker. Ook kan het gebeuren dat men niet meer durft te slapen, wat kan zelfs leiden tot insomnie (slapeloosheid) en psychische klachten.

Soorten nachtmerries

Er zijn grofweg twee soorten nachtmerries. 1) Posttraumatische nachtmerries komen vaak voor na een (waargebeurde) traumatische/heftig negatieve ervaring. Dit zijn meestal aanhoudende nachtmerries. Hiervoor is vaak een behandeling nodig. 2) Nachtmerries zonder specifieke aanleiding hebben zich in de loop van het leven ontwikkeld. Deze nachtmerries gaan meestal over een specifiek thema (vallen, achtervolging, verdrinken, etc.). De oorzaak van dergelijke nachtmerries is dan ook vaak onduidelijk.

Hoe ontstaan nachtmerries?

Een nachtmerrie ontstaat wanneer je vervelende dingen verwacht. Iemand kan bijvoorbeeld een negatieve emotie hebben als die gaat slapen, bijvoorbeeld stress. Mensen die gestrest zijn overdag hebben vaker vervelende dromen. Deze emotie wordt dan omgezet in negatieve gebeurtenissen.

Hoe kun je nachtmerries voorkomen?

Eigenlijk is er geen eenduidige oplossing. Belangrijk is dat je ontspant voor je gaat slapen. Ga dus niet direct naar bed, wanneer je de laptop dicht hebt geklapt om de laatste mails weg te werken! Neem bijvoorbeeld een warme douche of lees een tijdschrift onder het genot van een kop thee. Dit verkleint de kans op het doordringen van je negatieve emoties en zal je nachtrust goed doen.

Heb je af en toe een nachtmerrie? Dan hoef jij je geen zorgen te maken. Gaat het om meerdere keren per week, dan is het raadzaam om naar je huisarts te gaan!

 

 


Oudere blogs Nieuwere blogs

Sale

Niet beschikbaar

Uitverkocht